Richard Gabriel zet zich met zijn bedrijf Retulp - vanuit Impact Plek in Zwitsal Buitenstad - al bijna tien jaar in voor het verminderen van plastic afval en het bevorderen van hergebruik door het maken van duurzame drinkflessen, bekers en lunchboxen.
Retulps missie tegen single-use plastics

Met een heldere missie en vastberadenheid heeft Retulp een indrukwekkende prestatie geleverd. Er zijn ruim 130 miljoen wegwerpflessen en bekertjes bespaard en in januari is de mijlpaal van 200 miljoen liter schoon drinkwater donatie aan ontwikkelingslanden behaald. Wij spraken Richard over het ontstaan van deze missie, het ondernemen in Apeldoorn en hoe duurzaamheid de kern vormt van Retulps bedrijfsvoering.
Van strandafval naar duurzame onderneming
Richard Gabriel woonde jarenlang in Apeldoorn en werkte in de uitzendbranche voordat hij een radicale carrièreswitch maakte. “Tijdens mijn vrijwilligerswerk, waarbij we stranden opruimden, werd het me pijnlijk duidelijk hoeveel plastic afval – vooral flesjes – in het milieu belandt,” vertelt hij. “Ik vroeg me af: hoe kan ik als ondernemer in plaats van als vrijwilliger structurele impact maken? Het antwoord was helder: door herbruikbare alternatieven voor single-use plastics te ontwikkelen.”
Zo ontstond in 2015 Retulp, met als doel een gedragsverandering te realiseren: mensen laten overstappen op herbruikbare producten. Het merk begon met stijlvolle, herbruikbare drinkflessen van roestvrij staal, die niet alleen functioneel en duurzaam zijn, maar ook bijdragen aan een schonere planeet.
Een missie met glasheldere impact
Retulp heeft duurzaamheid vanaf dag één in het hart van de bedrijfsvoering verankerd. Niet alleen door herbruikbare alternatieven aan te bieden, maar ook door sociaal bij te dragen. “Naast het besparen van plastic flessen doneren we via onze partners drinkwater aan ontwikkelingslanden. Zo draagt elke aankoop bij aan zowel minder afval als meer toegang tot schoon water,” legt Richard uit.
Dit model heeft inmiddels geleid tot een besparing van 130 miljoen plastic flesjes en een donatie van 200 miljoen liters water. “Toen we begonnen, kende bijna niemand de term ‘plastic soep’. Nu is er gelukkig veel meer bewustwording,” zegt hij. Iedereen kent nu het probleem wel echter nog lang niet iedereen kent de oplossing. Want de enige echte oplossing is hergebruik, dus neem je eigen fles of lunchbox mee in plaats van wegwerp. Statiegeld is ook vrij goede een oplossing, maar recycling is totaal geen oplossing! “Veel mensen denken dat plastic recyclen dé oplossing is. Maar de realiteit is dat de meeste plastics nauwelijks worden gerecycled en het proces veel energie kost. Minder produceren en meer hergebruiken is de echte oplossing.”
Lessen voor andere duurzame en lokale ondernemers
Richard Gabriel heeft in de afgelopen tien jaar veel geleerd over duurzaam ondernemen. Een belangrijke les? “Mensen kopen een product niet alleen omdat het duurzaam is. Je moet ervoor zorgen dat het product zélf aantrekkelijk, handig en kwalitatief goed is. Duurzaamheid is dan een extra pluspunt.”
Daarnaast wijst Richard op het belang van samenwerking met leveranciers, klanten en concullega’s. “Alleen ga je hard maar samen kom je ver. We kiezen bewust voor de investering in lokale samenwerking. Van drukkerij en transporteur tot marketingbureau en websitebouwer – al die partners zijn Apeldoornse bedrijven.”
De volgende stap?
De volgende samenwerking die Retulp voor ogen heeft is om in december een grote sfeervolle kerstmarkt te organiseren waar medewerkers hun duurzame geschenk of belevenis kunnen uitzoeken. “Veel traditionele kerstcadeaus belanden ongebruikt in de kast of op marktplaats. Allemaal goed bedoelde eindejaargeschenken waar medewerkers niet om hebben gevraagd. En een cadeaubon is wel praktisch, maar het kan veel origineler én duurzamer,” aldus Richard. Samen met Zero Waste Apeldoorn gaan we het samen dit jaar organiseren.
Apeldoorn als thuisbasis voor duurzame innovatie
Hoewel Retulp nationaal en internationaal actief is, blijft Apeldoorn de basis. “Het is de perfecte plek voor een duurzaam bedrijf: veel groen, centraal gelegen en een groeiend bewustzijn rond duurzaamheid. Toch is er lokaal nog veel te winnen in zichtbaarheid. Gemeente Apeldoorn gebruikte bijvoorbeeld onze flessen, maar wist niet eens dat we hier gevestigd zijn,” lacht Richard.
Met initiatieven zoals de duurzame kerstmarkt blijft Retulp de lat hoger leggen. “We zijn geen grote corporate, maar we kunnen wél impact maken. Stap voor stap bouwen we aan een duurzamere wereld. En hopelijk inspireren we anderen om hetzelfde te doen.”
Bron tekst en foto: Apeldoorn Partners