Diep blijft behouden voor Apeldoorn

In oktober neemt Diep zijn intrek in het Beheerdershuis in Zwitsal Buitenstad. Daarmee blijven ze behouden voor de stad en voor deze plek, in plaats van naar elders in Apeldoorn of zelfs daarbuiten te verhuizen. Daar zijn we erg blij mee, want deze Zwitsal-ondernemer van het eerste uur sluit naadloos aan bij onze ambitie en plannen.

Even terug in de tijd: de productie van Zwitsal in Apeldoorn wordt in 2011 gestaakt en de fabriek sluit haar deuren. De gemeente koopt het terrein en er vestigen zich diverse ondernemers. Een van de allereerste: Diep. Het bedrijf is betrokken bij de ontwikkeling van het terrein – het zorgt voor placemaking, verbinding en vergroening. Bovendien start het Plek, het huidige Impact Plek, waar ze zelf sindsdien hun kantoor hebben.

Nieuwe kantoorbehoefte

Inmiddels past dit kantoor onvoldoende bij hun wensen. Barbara Middelhoff van Diep: “We kregen steeds meer behoefte aan losse ruimtes, in plaats van één groot kantoor. Daarom zijn we om ons heen gaan kijken. Eerst op het Zwitsalterrein, maar daar was niks passends beschikbaar, of het vergde flinke investeringen. Dat gold ook voor het Beheerdershuis: daar moest zóveel aan gebeuren, dat zagen we niet zitten. Dus we zijn al snel elders in Apeldoorn en zelfs daarbuiten gaan kijken. Onze roots liggen hier, maar onze collega’s komen van overal uit het land, dus we waren niet per se aan deze stad gebonden.”

Al zoekende blijkt echter de sterke wens om te blijven. “Dat komt voor een groot deel door de historie. Hier zijn we gestart, toen er nog hekken om het terrein stonden. We voelen ons enorm betrokken, eigenlijk een beetje als mede-eigenaar van het terrein. Hier ligt ons hart.”

Voor de deur

En toen was het Beheerdershuis ‘ineens’ gerenoveerd en verduurzaamd, met als doel hier de projectorganisatie van Zwitsal Buitenstad te huisvesten. Maar al snel stond Diep weer voor de deur, en werden de gesprekken weer geopend. Barbara: “Vanuit Impact Plek kijken we op het gebouw uit, en vanaf het begin was er de wens om daarheen te verhuizen. Erg bijzonder dat dat nu staat te gebeuren.”

Collega Gino Hofman vult aan: “Wat we zochten was een plek met reuring, met een soort ecosysteem. Een plek ook met een gezonde mix tussen werken en wonen, waar goed wordt nagedacht over de balans. En die past bij onze visie: samenwerken voor de lange termijn, en het maken van toekomstbestendige keuzes. Allemaal zaken die we bij Zwitsal Buitenstad en Schipper Bosch terugzien.”

Samen met anderen

Diep verhuist niet als enige naar het Beheerdershuis. Ook Designheld, elvera ontwerpt, burobarzilay en Slag Advies gaan er heen. Gino: “We werken veel samen met partijen hier op het terrein, met name natuurlijk bij Impact Plek. Daarom is het extra leuk dat we het gebouw niet alleen gaan bewonen, maar dit samen met anderen doen. We willen sowieso ook ruimte houden voor andere partners om hier soms te werken, om de verbinding te blijven zoeken en de plek goed te benutten.”

Diep richt zich op maatschappelijke opgaven in de energietransitie, gebiedsontwikkeling en circulariteit. Samen met hun opdrachtgevers werken ze aan een toekomstbestendige wereld.